dilluns, 15 de gener del 2018

Normes de seguretat en treballs en proximitat de línies elèctriques

Sabeu les normes de seguretat que hem de seguir per la realització de treballs en proximitat de línies elèctriques?


Previ inici del treball el operari autoritzat (baixa tensió) o el operari qualificat (alta tensió) haurà d'identificar les possibles línies aèries en la zona de treball o proximitats. 


Una vegada fet l'anàlisi haurà de determinar la viabilitat de executar el treball.


Si el treball és viable s'hauran de prendre mesures de seguretat per reduir el nombre de elements en tensió. Les zones que hagen de romandre en tensió seran protegides mitjançant barreres, pantalles, protectors, etcètera.


En cas de que una vegada preses les mesures anteriors encara hi han zones de perill accessibles s'haurà de delimitar la zona de perill amb material adequat.


Aquest treballs hauran de ser supervisats pel Recurs Preventiu.


El treballadors hauran de fer ús de Equips de protecció individuals específics pel risc elèctric. Els EPIs hauran de disposar de macat CE, declaració de conformitat i manual d'instruccions.






diumenge, 14 de gener del 2018

Activitat voluntaria

Una vegada em vist la unitat didàctica prevenció del risc elèctric vos proposo un exercici de reflexió.




Imagineu una empresa d'indústria alimentaria. La maquinaria de la empresa per al sistema productiu, no està compost de màquines independents, sinó de trens de treballs.


Tenim un quadre en cada màquina i un armari general per tren de treball. Les paredes d'emergència estan situades en cada possible lloc per als operaris. 
El divendres quan finalitza la producció es fan els treballs de neteja. Per aquestos treballs es fan ús d'equips específics (aspiradors Atex, màquines d'aigua a pressió, etcètera). 

Vos plantejo les següents preguntes:
  • Serien correctes interferències entre treballs de producció i neteja?
  • Si volem fer la neteja d'una màquina que forma part d'unt tren de treball, haurem de llevar la energia d'eixa màquina o de tot el conjunt de màquines?
  • Seria correcte netejar amb màquines d'aigua a pressió la maquinaria o instal·lacions amb elements elèctrics.
  • Els operaris de neteja hauran de tenir formació específica.
  • Quina protecció IP hauran de tenir el quadres elèctrics?
  • Quins EPIs hauran d'usar els operaris de neteja?
  • És precis disposar d'un procediment de treball?
Bé, el pròxim dia a classe debatrem aquestes qüestions. La participació del alumnat es valorarà positivament.



Reposició de la tensió

Bé, una vegada hem realitzat el treballs amb absència de tensió haurem de reposar la energia que alimenta la instal·lació o maquinaria manipulada.



¿Qui ho farà?
El Recurs Preventiu o el treballador qualificat encarregat dels treballs. El Recurs Preventiu té una formació en prevenció de riscos laborals de nivell bàsic, per a industria 50h. Si els treballs són en tensió o més perillosos, haurà de tenir una formació de nivell intermedi.


¿Quan es farà?
Una vegada hagen finalitzat el treballs.
Els treballadors hagen desallotjat la zona de treball.
S'hagin retirat totes les eines i equips de treball.



¿Com es farà?
Dons a la inversa del passos que hem fet anteriorment per a suprimir la tensió.
Es retiraran les proteccions instal·lades i la delimitació de la zona.
Es farà la retirada del curtcircuit i terra.
Es llevarà el enclavatge i bloqueig.
I per últim es reposarà la tensió.


És important que fem ús d'equips de protecció individual adequats al treball amb risc elèctric. Els equips haran de complir les següents normes:
  • Calçat de seguretat: EN 20321:199; ISO20345:2001.
  • Protecció facial: EN 166:2001.
  • Guants: EN60903:2003.
  • Casc de seguretat: EN 50365:2002.
  • Roba de treball: EN 50286:1999.







Cinc Regles D'Or

Premissa: Tota instal·lació es considera en tensió fins que no es demostra el contrari.
Per realitzar treballs en absència de tensió amb seguretat s'hauran de seguir les cinc regles d'or:

  • Desconnectar: la instal·lació o maquinaria a manipular haurà d'aïllar-se de tota font d'alimentació. Tenim diferents tipus d'alimentació (elèctrica, mecànica, neumàtica, hidràulica) però en centrarem a aquesta unitat en la alimentació elèctrica.

  • Prevenir: s'haurà d'instal·lar un element d'enclavatge/bloqueig per assegurar que la instal·lació o maquinaria no se realimente de forma involuntària per personal alié als treballs. Es recomana seguir un procedimient de treball LOTO.

  • Verificar: una vegada es retira la alimentació s'haurà de comprovar la inexistència de corrents residuals. S'ha d'anar amb cura amb el elements que són acumuladors d'energia (condensadors). 

  • Posar a terra i curtcircuit: s'huarà de possar a tener la instal·lació o maquinaria per evitar derivacions al cos humà.

  • Delimitar la zona de treball: s'hauran de prendre mesures per a que la zona de treball estiga senyalitzada i delimitada de manera que es restringia l'accés a la mateixa per part de personal no autoritzat.

La reposició de la tensió es farà seguint els mateixos passos a l'inversa. Ho farà la persona responsable del treballs que haurà de tenir una formació específica.

Mesures de seguretat front el Risc Elèctric

Per a realitzar treballs amb risc elèctric s'han de prendre les següents mesures de seguretat:

  • Mesures informatives i formatives: tots el treballadors han d'estar formats i informats del riscos als que estan exposats. Les zones de treballs han d'estar correctament senyalitzades i idendificats els riscos, prohibicions i obligacions.

  • Proteccions en les instal·lacions i maquinaria: s'ha d'actuar primerament sobre el focus del risc i si no és suficient o possible es complementarà amb altres mesures.

  • Utilització de proteccions col·lectives: s'ha d'anteposar a la utilització de proteccions individuals.

  • Utilització de protecció individuals: sinó es possible fer ús de protecció col·lectives o no són suficients s'haurà de fer ús de proteccions individuals. Les proteccions individuals han de tenir marcat CE i ser específiques per al risc elèctric.

En la realització de treballs amb ris elèctric les empreses hauran de tenir procediments de treball específics i protocols d'actuació en cas d'accident.
Sempre s'hauran de complir les normes i regles establertes al Reial Decret 614/2001 i al Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió.